A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Rétvári Bence bejelentette, hogy a magyar pedagógusok számára történő fizetésemelés valósággá válik: legkésőbb január 30-ig minden pedagógus hivatalos értesítést kap a béremelés pontos összegéről, és február elején már az emelt fizetést fogják kapni. Ez a legnagyobb fizetésemelés, amit a magyar pedagógusok valaha kaptak, összesen legalább 93,5 százalékos béremelkedést jelent 2022 és 2025 között.

A béremeléssel a pályakezdők jogszabályban meghatározott legkisebb bére bruttó 528 ezer forint lesz, a mesterpedagógusoké 630 ezer forintról indul, a kutatótanároké pedig 750 ezer forint lesz. Összesen több mint 140 ezer pedagógust érint ez a döntés, és a kormány vállalta, hogy 2030-ig a diplomás átlagbérekkel együtt mozgatja a pedagógusok fizetését.

A hátrányos helyzetű térségekben dolgozó pedagógusoknak a törvény 20 százalékkal nagyobb fizetést garantál, a természettudományos területen dolgozók plusz 4 százalékot, a mesterfokozattal rendelkezők pedig plusz 2 százalékot kapnak. Az államtitkár szerint ez a lépés biztosítja a pedagógusbér értékállóságát és a tanítók, tanárok, óvónők munkájának megbecsülését.

Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a Nemzeti Pedagógus Kar, mint „biztos partner”, végig támogatta és segítette a béremelés megvalósulását, ellentétben egyes szakszervezetekkel, amelyeket a „dollárbaloldal pedagógus tagozataként” említett, akadályozva a folyamatot.

A kormány 2022 nyarán hozta meg a döntést a béremelésről, és az Európai Uniótól kapott írásos garancia után indították el az emelést. Az új életpályatörvény és a béremelés híre pozitívan befolyásolta a felsőoktatási felvételit, várakozások szerint növelve a pedagóguspálya iránti érdeklődést.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint a béremelés minden életpályafokozatban észrevehető lesz, és a pótlékok is követik az alapbérek emelkedését. Az elnök szerint a béremelés egy folyamat kezdete, ami 2025-ben folytatódni fog. Az új rendszer az oktatás színvonalának javítását is szolgálja, ahol többet tesznek a gyerekekért, többet is kereshetnek a pedagógusok.