A Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) 2024-re jelentősen növelte nyereségét, 2,25 milliárd forintról 18,583 milliárd forintra emelve azt – derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett beszámolóból.

Erős növekedés több területen

A bank beszámolója szerint a nettó kamateredmény is jelentősen növekedett, 48,5 milliárd forintról közel 61 milliárd forintra. A hitel- és vállalati kötvények bruttó tőkeállománya 810 milliárd forintos emelkedéssel 2439 milliárd forintról 3249 milliárd forintra nőtt. A konszolidált mérlegfőösszeg 2091 milliárd forintról 3642 milliárd forintra emelkedett.

Válságkezelő fókusz

Az Eximbank elsősorban a válságok miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások támogatására és a bizonytalan gazdasági környezetben működő magyar exportőrök segítésére összpontosított tavaly. A rekordszintű kihelyezéseket a kedvező kamatozású hitelprogramok iránti erős kereslettel magyarázzák. A Baross Gábor Hitelprogram kulcsszerepet játszott a belföldi hitelpiac támogatásában, ennek keretében az új vállalati hitelszerződések 28 százalékát, mintegy 870 milliárd forint értékben kötötték márciustól decemberig.

Szociális célok és gazdaságpolitikai ösztönző

Az Eximbank a gazdaságpolitikai ösztönző szerepét helyezi előtérbe, segítve az exporttevékenységben érintett magyar vállalkozásokat. Kockázatvállalása magasabb szintű, mint a piaci kereskedelmi bankoké, így akár túlzottan kockázatos vagy nem elég jövedelmező ügyfeleknek is hitelezhet a gazdasági hatások érdekében.

Tulajdonosi háttér és kötvények

Az Eximbank kizárólagos tulajdonosa a magyar állam, és a nemzetgazdasági miniszter gyakorolja a tulajdonosi jogokat. Az integrált szervezetben működő Eximbank és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (Mehib) közös szervezetben végzi tevékenységét az EXIM márkanév alatt. Az Eximbank 2019-ben bocsátott ki vállalati kötvényeket a BÉT-en, melyek futamideje 2024 decemberében ér véget.