Az OTP Bank 2024-es közgyűlésén az elnök-vezérigazgató, Csányi Sándor, bejelentette, hogy az OTP a következő években is folytatja az építkezést és terjeszkedést, és a bank tavalyi eredményei felülmúltak minden korábbi teljesítményt.

Eredmények és terjeszkedési tervek

  • Eredményesség: Az OTP 5 országban piacvezető, és számos más országban is jelentős részesedéssel rendelkezik. A stabilitás jellemző mutatói jól alakultak, a vállalat tőkehelyzete stabil, a hitelminőség javult, és az egyszeri tételek, valamint az ukrajnai háború negatív hatásai mérséklődtek.
  • Nemzetközi jelenlét: A csoport eredményének 64%-a külföldi érdekeltségeiből származott, ami jelentősen javította a bankcsoport kockázatviselő képességét.
  • Új akvizíció: Az elnök-vezérigazgató bejelentette, hogy az OTP új vételi ajánlatot tett egy EU-tagállamban működő bankra. Ez lehet a bank történetének legnagyobb felvásárlása. További részleteket nem közölt az ügyletről, de megerősítette, hogy az OTP nincs jelen az adott országban.

Osztalék és pénzügyi adatok

  • Osztalékfizetés: A 2023-as mérleg alapján a bank 654,988 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el, amiből 65,499 milliárd forintot általános tartalékképzésre fordítanak. Az osztalék részvényenként 535,71 forint, de a saját részvényekre eső osztalékot is szétosztják, így az összeg 538,6 forint lehet.
  • Pénzügyi eredmények: Az OTP Bank Nyrt. 2023-as, nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok szerinti beszámolója 990,459 milliárd forint konszolidált adózás utáni és 1008,583 milliárd forint korrigált adózás utáni eredményt mutatott.

Jövőbeli tervek

  • Részvényvásárlás: A közgyűlés jóváhagyta, hogy az OTP Bank folytathatja a saját részvények vásárlását.
  • Lengyelországi és romániai piac: A lengyelországi terjeszkedési lehetőségeket továbbra is vizsgálják, míg Romániából a piac nehézségei miatt vonultak ki.

Részvényárfolyam

  • Részvények teljesítménye: Az OTP Bank részvényei a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) prémium kategóriásak. Csütörtökön 0,78%-ot erősödtek, záró árfolyamuk 17 230 forint volt, egy éven belül 9688 és 17 845 forint között mozgott.

Az OTP Bank terjeszkedési tervei és sikeres eredményei továbbra is hozzájárulnak a bankcsoport nemzetközi jelenlétéhez és erős pozíciójához.