Nagy Márton, a Nemzetgazdasági Minisztérium vezetője, a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara évadnyitó rendezvényén hangsúlyozta, hogy a magyar és francia gazdasági együttműködés példaértékű, és a francia vállalkozások fontos szerepet játszanak a magyar gazdaságban. A rendezvényen jelen volt Claire Legras, a francia nagykövet, valamint több Magyarországon működő francia vállalat, mint az Auchan, a Cofidis, az Electrolux és a Sanofi vezetői.

Nagy Márton kifejtette, hogy Magyarország célja, hogy tovább erősítse találkozási pont szerepét, és törekszik a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködésre. Franciaország az ötödik legnagyobb befektető Magyarországon, a külföldi működő tőke állomány mintegy 6 százalékát teszik ki a francia vállalkozások. A magyar-francia külkereskedelmi kapcsolatok virágoznak, Franciaország a 10. legnagyobb külkereskedelmi partnere Magyarországnak, a kereskedelmi forgalom értéke eléri a 10 milliárd eurót.

A miniszter hozzátette, hogy a magyar-francia kereskedelmi kapcsolatok rendületlenül erősek, és Franciaország visszatérhet a negyedik legnagyobb befektető pozíciójába Magyarországon. A Magyarországon működő 425 francia cég 41 ezer család megélhetését biztosítja, és árbevételük meghaladja a 3700 milliárd forintot.

A kormány 2024-ben négy fő intézkedést vet be a gazdaság megerősítése érdekében: a meghosszabbított és kedvező kamatozású Széchenyi Kártya Programot, a 200 milliárd forintos plusz keretösszeggel újraindított Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot, a 33 milliárd forintos Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Programot, és a GINOP Plusz alapok forrásait. Ezen felül olyan eszközökkel segíti a versenyképesség növelését és a beruházások ösztönzését, mint a garanciadíjak jelentős csökkentése.

A magyar gazdaságban tevékenykedő francia cégek kiemelkedő eredményeket érnek el számos iparágban, beleértve a járműgyártást, a gyógyszergyártást, az élelmiszergyártást, a kis- és nagykereskedelmet, az energetikát, és a pénzügyi szektort. A 15 legnagyobb francia cég árbevétele 2022-ben meghaladta a 2000 milliárd forintot. A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány célja a gazdasági növekedés helyreállítása és a munkaerőpiaci aktivitás növelése.

Forrás: MTI