A Profession.hu legfrissebb negyedéves jelentése szerint az elmúlt negyedévben jelentősen nőtt az aktív munkakeresők száma Magyarországon, míg a betöltésre váró állások száma csökkent. A meghirdetett állásokra 20,9 százalékkal több pályázat érkezett az előző év azonos időszakához képest, de a betöltetlen pozíciók száma 13,5 százalékkal csökkent.

A legnagyobb munkavállalói aktivitást Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Pest, és Békés vármegyékben mérték, míg Nógrád és Bács-Kiskun vármegyékben elmaradt a jelentkezések száma az előző évhez képest. Az IT üzemeltetés és telekommunikáció, a vendéglátás, hotel, idegenforgalom, valamint az IT programozás, fejlesztés kategóriákban tapasztalták a legnagyobb növekedést a pályázatok számában. Csökkenés a jogi és a banki kategóriákban volt megfigyelhető.

Heves és Veszprém vármegyékben, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében lassult le leginkább a munkaerőfelvétel az előző év végéhez képest. Az IT programozás és fejlesztés, a gyártás, termelés és a mérnöki kategóriákban kínált lehetőségek szűkültek, míg minimális növekedést a szakmunka, a bank, biztosítás, bróker, az adminisztrációs területek, valamint a marketing-média-PR kategóriák mutattak.

Budapesten is csökkentek az új munkalehetőségek az előző év utolsó három hónapjához képest, különösen a banki területeken és a szolgáltató központokban. Ugyanakkor növekedés volt megfigyelhető a vendéglátásban és idegenforgalomban.

Hajdú-Biharban, Tolna és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékben viszont nőtt a munkaerőigény. Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési igazgatója szerint az idei év első napjai fokozott álláspiaci aktivitást jeleznek előre, ami a munkaerőpiac további változásait vetítheti előre a következő időszakban.