Hazánkban a felnőtt lakosság nagy része magas vérnyomással küzd. Egyre gyakoribb, hogy a fiatal felnőttek vagy tinédzserek is szembe találják magukat a betegséggel, mely alattomos módon végigkísérheti egész életünket.

A nem megfelelően kezelt magas vérnyomás egyéb szív- és érrendszeri megbetegedést, veseproblémát, valamint agyvérzést okozhat, ami sajnos magyarországi viszonylatban a leggyakoribb halálozási ok. Azonban természetes módon tehetünk a hipertónia kezeléséért. A matcha zöld tea tökéletes megoldást kínál többek között a magas vérnyomás visszaszorítására is. Az M Matcha cikkében a matcha tea jótékony hatásait gyűjtötte össze, mi pedig arra keressük a választ, hogy miért lehet hatásos a hipertónia kezelésére.

Mitől alakulhat ki a hipertónia?

A magyarországi statisztikai adatok szerint legalább 3 millióan szenvednek magas vérnyomás betegségben és az emiatt kialakult szövődményekben. A hipertónia kialakulásának okai közé tartozik a genetikai hajlam, a helytelen táplálkozás és az elhízás. Ezenkívül a stressz, a dohányzás és az alkoholfogyasztás is hozzájárulhat, sőt az ülő munka szintén befolyásolhatja megjelenését.

A betegség kezelését bízzuk szakorvosra, de a meghatározott terápia mellett alternatív megoldásokat is kipróbálhatunk, hogy csökkentsük a hipertónia tüneteit. Sőt megelőzésként tökéletes megoldás lehet a rendkívül sok jótékony hatóanyagot magában foglaló matcha zöld tea fogyasztása is.

Miért jó a matcha tea?

A Japánból származó zöld tea különleges termesztési módjában rejlik a növény titka, hiszen az árnyékolt technika hatására a jótékony összetevők mind a tealevelekben maradnak. Az év azon szakaszában történik a teacserjék szürete, amikor a legtöbb antioxidáns, vitamin és ásványi anyag van a növényben, majd pedig a teljes tealevél kerül feldolgozásra. A porrá őrölt tea elkészíthető forró italként, de édességek és ételek alapanyagaként is fogyasztható.

A vérnyomás csökkentésére igazán hatékony a matcha tea, mivel magas koncentrációban találhatóak meg benne az olyan erős antioxidánsok, mint az L-theanin vagy az EGCG hatóanyag. A stresszcsökkentő hatás párosul a gyulladás visszaszorításával, mely miatt kevésbé alakul ki szív- és érrendszeri megbetegedés.

Egyszerű elkészítés

Bár a matcha tea koffeint is tartalmaz, a benne található L-theanin miatt más hatást vált ki a szervezetből, mint a kávé. A lassú felszívódást biztosító vegyület nem engedi, hogy gyorsan megemelkedjen a vérnyomás, hanem hosszú ideig nyújt energiát a szervezet számára.

A matcha tea fogyasztása javasolt naponta kétszer a reggeli és délutáni órákban, így egész napra energiával tölti fel szervezetünket. Az elkészítés módja nem bonyolult, arra kell figyelni, hogy a port jól elkeverjük. Erre speciális bambuszból készült keverőt használhatunk, a chazent, mely jól felhabosítja a teát. Egyéb módon is elkészíthető a matcha, akár édesség alapanyaga is lehet.