Szeged városa ismét a tudományos világ érdeklődésének középpontjába került, hiszen a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) tudományos főmunkatársa, Ughy Bettina és csapata az algák gyógyászati alkalmazásának új dimenzióit kutatja. A HUN-REN Magyar Kutatási Hálózathoz tartozó intézmény a krónikus bélgyulladás (IBD) kezelésére összpontosít, amely az emésztőrendszer összetett betegségére eddig még nem létezik általánosan alkalmazható terápia.

A nemzetközi szinten elismert Algae4IBD projekt keretében 11 ország 21 kutatóintézete és vállalata egyesítette erőit. Az algákban található speciális bioaktív molekulákra fókuszálva kutatják az új gyógyszerek lehetséges forrásait. A projekt az Európai Unió Horizont 2020 programjának támogatásával négy éven át fog zajlani, a cél pedig az algákban található fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, prebiotikus vagy antibiotikus hatású vegyületek feltárása.

Az SZBK évek óta elismert a mikroalgákkal kapcsolatos kutatásaiban. Ezek a fotoszintetizáló organizmusok nem csak a növényi fotoszintézis tanulmányozására alkalmasak, hanem más biológiai folyamatok, így a metabolikus és sejtosztódási jelenségek vizsgálatára is. Az algákban található bioaktív hatóanyagok iránt növekvő érdeklődés mutatkozik, különösen az állati takarmányozás és az emberi táplálkozás területén. Ezek az anyagok hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, és segíthetnek a betegségek megelőzésében.

Ughy Bettina csoportja rendelkezik egy hazai természetes vizekből származó mikroalgakultúra-gyűjteménnyel, amely korábban halgazdaságok számára tett felfedezéseket. A konzorcium által végzett kutatások során az algatermelés optimalizálása, a hatóanyag-tartalom fokozása a legfontosabb feladatok közé tartozik. Meg kell találniuk a megfelelő algafajokat, optimalizálni a tenyésztési körülményeket, és növelni a hatóanyag-tartalmat a környezeti tényezők, mint például a fényintenzitás és sótartalom változtatásával.

A szegedi kutatók már sikeresen növelték meg a paramilon cukor-polimer mennyiségét Euglena (szemesostoros) sejtekben, amely béta-glükánból épül fel és immunstimuláló, valamint gyulladáscsökkentő hatású. Ezek a kutatások új lehetőségeket nyitnak meg a krónikus bélgyulladás kezelésében, és reményt adnak a betegeknek. Az SZBK munkája nem csak a tudományos közösség számára fontos, hanem azoknak is, akik a krónikus betegségek hatékonyabb kezelését várják.