Az Oonly Tisztán Víz Kft. 1,5 milliárd forintos beruházással újratölthető műanyag palackokra specializálódott palackozóüzemet létesített Pannonhalmán. Az úgynevezett refPET cserepalackok átlagosan 25 alkalommal töltődnek újra ásványvízzel.

A refPET palackok újrahasznosítása

A refPET palackok újratöltési ciklusának végén újrahasznosításra kerülnek, és ebből az alapanyagból készülnek újra refPET palackok. Ezáltal a palackok életciklusa jelentősen meghosszabbodik az egyszer használatos PET-palackokhoz képest.

Csökkentett műanyagfelhasználás

Egyetlen cserepalack 37,5 liter víz elfogyasztását teszi lehetővé 25 újratöltési ciklus alatt, ezzel több mint 80 százalékkal kevesebb műanyagot használva fel, mint az egyszer használatos PET-palackok esetén.

Az üzem gyártókapacitása

Az üzem éves gyártókapacitása több mint 50 millió darab újratölthető 1,5 literes kiszerelésű ásványvíz-palack.

Az ásványvíz különlegessége

Az Oonly ásványvíz különlegessége a magas metakovasav- és természetes magnéziumtartalma, amely kiemeli a magyar ásványvizek közül.

Fogyasztói igény a fenntartható megoldásokra

Polony István, az Oonly ügyvezető igazgatója szerint Magyarországon jelentős fogyasztói igény van olyan jövőtudatos megoldásokra, amelyek környezettudatosak.

A fenntarthatóság potenciálja

Bajnóczki Csongor, a Denkstatt vezető fenntarthatósági tanácsadója szerint Magyarországon az italcsomagolások több mint fele műanyag palack, így nagy lehetőség rejlik az újratölthető palackokban.

A vállalat háttérinformációi

Az Oonly Tisztán Víz Kft.-t Polony István alapította 2019-ben, és 2021-ben indultak a cserepalackos termékek értékesítése. A cég 2022-es árbevétele 15 millió forint volt, adózott eredménye pedig 2,8 millió forint. Jelenleg 13 embert foglalkoztatnak.