A Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára, Takács Péter bejelentette, hogy a kormány 38 betegségcsoportot és 52 terápiás szert fogadott be a társadalombiztosításba, ami mintegy 35-40 ezer beteg gyógyulását könnyíti meg.

A döntés a legmodernebb onkológiai, onkohematológiai, cukorbetegségi és autoimmun, illetve autodegeneratív betegségek gyógyszereit érinti. Többek között Parkinson-kór és szklerózis multiplex kezelésére szolgáló gyógyszerek is bekerültek a társadalombiztosítás által finanszírozott körbe. A döntés költségvonzata 30 milliárd forint.

A cél az, hogy a magyar betegek a világ élvonalába tartozó gyógyszerekhez férjenek hozzá, lerövidülhet a gyógyulási idő, lassítható a gyógyíthatatlan betegségek folyamata, illetve javítható a betegek életminősége. Egy cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszer, amely a diabétesz szövődményeként kialakult szívelégtelenség kezelésére is alkalmazható, különösen kiemelkedő a döntésben.

Eddig ezekhez a gyógyszerekhez csak egyedi méltányosság alapján juthattak hozzá a betegek. A kormány ingyenes szűrővizsgálatot is végzett gerincet érintő izomsorvadás (SMA) tekintetében, amelynek eredményei alapján döntenek a szűrés folytatásáról.

A meddőségi kezelések terén is változások történtek. Több ritka genetikai betegség szűrése bekerült a programba, és minden vármegyében meddőségkezelési szakambulanciákat hoznak létre. A társadalombiztosítás a jövőben valamennyi embriótranszfert finanszírozza, amely jelentős változás a korábbi gyakorlathoz képest.

Takács Péter államtitkár emellett a bérnővérek alkalmazásának megszüntetéséről is beszélt, kiemelve, hogy a kormány célja a profitorientált munkaerő-közvetítők kiszorítása a kórházakból. A szakdolgozók visszatérnek az állami rendszerbe, és ahol eddig ideiglenes kapacitásszűkülés volt, ott is helyreáll az ellátás.