Az Agrárminisztérium (AM) bejelentése szerint az elmúlt napokban 284 kérelem vonatkozásában összesen 14,75 milliárd forint értékű támogatói döntéseket hozott a Vidékfejlesztési Program keretében. A kormány ezzel is hangsúlyozza elkötelezettségét a magyar vidék támogatása mellett.

Fejlesztési területek

A támogatott fejlesztések elsősorban az öntözési és tanyai infrastruktúrális beruházásokat érintik. Emellett állattartó telepek és élelmiszeripari beruházások is részesültek forrásban.

Öntözésfejlesztés és támogatások

Az öntözésfejlesztés fontos szerepet játszik a termelésbiztonság fenntartásában és a magas hozzáadott értékű növényi kultúrák termesztésében. A támogatás keretében mintegy 6,5 milliárd forint odaítélése történt meg. Ezen felül az öntözési közösségek együttműködését segítő felhívás révén 10 közösség részesül csaknem 750 millió forintban.

Tanyás térségek fejlesztése

A magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a tanyás térségek fejlesztésére. A tanyák háztartási léptékű villamosenergia- és vízellátási, valamint szennyvízkezelési fejlesztéseit támogató pályázat keretében több mint 1 milliárd forint értékben születtek döntések.

A vidékfejlesztés folytatása 2024-ben

Az AM 2024-ben tovább folytatja a vidéki térségek számára fontos mezőgazdasági és feldolgozói beruházási programját. A már korábban közzétett pályázati menetrend alapján további döntések várhatóak a jövőben.