A magyar kormány az idei évtől jelentős változtatásokat vezet be a személyi jövedelemadó (szja) rendszerében, melyek célja a családok és a fiatalok még hatékonyabb támogatása. Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) friss közleménye alapján bemutatta a legfontosabb újításokat.

Folytatólagos kedvezmények – mit kell tudni?

A 2024-es évtől kezdődően az érintettek már a januári fizetésükön érezhetik a kedvezmények pozitív hatásait, ha időben benyújtják az adóelőleg-nyilatkozataikat. Ezen új rendelkezések értelmében többek között a családi kedvezmény, a 25 éven aluliak és a 30 évnél fiatalabb anyák kedvezményei is igénybe vehetőek.

Az újítások közé tartozik, hogy bizonyos kedvezmények esetében nem szükséges évente új nyilatkozatot tenni. Azok, akik a négy vagy több gyermeket nevelő anyák, az első házasok és a személyi kedvezmények jogosultjai közé tartoznak, mostantól folytatólagos adóelőleg-nyilatkozatot tehetnek. Ez azt jelenti, hogy a nyilatkozatot a kifizetők változatlan tartalommal vehetik figyelembe, mindaddig, amíg az adóalany nem tesz új nyilatkozatot.

Online nyilatkozat és a kedvezmények érvényesítése

A kedvezmények igénybevételének legegyszerűbb módja az online adóelőleg-nyilatkozat kitöltése a NAV Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásán (ONYA) keresztül. Az alkalmazás előre kitöltött adatokkal segíti a gyors és zökkenőmentes nyilatkozattételt.

A kedvezmények azonnali érvényesítése nem kötelező; azok, akik ezt nem teszik meg, a következő év szja-bevallásában igényelhetik vissza a kedvezményeket összegszerűen, ha megfelelően kitöltik a szükséges adatokat.

A családbarát adórendszer további fejlesztései

Izer Norbert hangsúlyozta, hogy a kormány továbbra is elkötelezett a családbarát adópolitika fenntartása és fejlesztése mellett. Ennek keretében megmarad Európa egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadója, valamint a családi kedvezmény, az első házasok kedvezménye, a személyi kedvezmény és a négy vagy többgyermekesek adómentessége. Ezenfelül a 30 év alatti anyák és a 25 éven aluli fiatalok kedvezményei is növekednek a bruttó átlagkereset emelkedése miatt.

Összefoglalás

A 2024-es év fontos változásokat hoz a magyar adórendszerben, különösen a családok és fiatalok számára. Az új szabályok célja az adókedvezmények egyszerűsítése és hatékonyabbá tétele, lehetővé téve a jogosultak számára, hogy jobban élvezhessék juttatásaikat. A kormány elkötelezettsége a családbarát adópolitika iránt biztosítja, hogy Magyarország továbbra is vonzó maradjon minden generáció számára.