Belgrádból érkezett a hír, hogy Aleksandar Vucic, Szerbia köztársasági elnöke, szombat este bejelentette a „Szerbia 2027 – Ugrás a jövőbe” programot, amely minden korábbinál nagyobb mértékű befektetéseket és fejlesztéseket ígér. A program a következő négy évre szóló terveket foglalja magában, amelyek az életszínvonal növelését, az infrastruktúra fejlesztését, a mezőgazdaság és a környezetvédelem támogatásának növelését, valamint az iparosítás és a digitalizáció előtérbe helyezését célozzák meg.

Vucic, aki 2014 óta miniszterelnökként, majd 2017 óta köztársasági elnökként irányítja az országot, kiemelte, hogy a tervezett fejlesztések meghaladják az eddigi eredményeket. Kétórás, televízióban is közvetített beszédében arról számolt be, hogy a program megvalósítása érdekében Szerbiának meg kell őriznie a békét a jelenlegi nehéz geopolitikai helyzetben, és szem előtt kell tartania az ország európai jövőjét.

A konkrét fejlesztési tervek között szerepel 487 kilométernyi új autópálya és gyorsforgalmi út építése, vasútfejlesztés, valamint iskolák és óvodák építése és felújítása. Idén 23 óvoda és 67 iskola építését tervezik megkezdeni. A fizetések és nyugdíjak növelése mellett az átlagbérnek 2027 végére el kell érnie a nettó 1400 eurót, míg az átlagnyugdíj a nettó 650 eurót. A minimálbérnek is el kell érnie az átlagnyugdíj értékét.

A bruttó hazai össztermék (GDP) a jelenlegi 33 milliárd euróról 2027-re 92,7 milliárd euróra nőne, amint Vucic aláhúzta. A családtámogatások növelése és a termékenységi arány emelése is a tervek között szerepel, célként kitűzve, hogy 2027-re ez az arány elérje az 1,75 százalékot. Ennek érdekében jelentős támogatásokat nyújtanak a gyermeket vállaló családok számára.

Vucic bejelentette, hogy a következő négy év során szinte az összes szerbiai szülészetet felújítják. A fejlesztési terv a Szerb Haladó Párt által nyert előrehozott parlamenti választások után egy hónappal került bemutatásra. Az előrehozott választásokat az a Szerb Haladó Párt nyerte meg, amelyet 2012 és 2023 között Vucic vezetett.

Ez a hatalmas mértékű fejlesztési terv azt mutatja, hogy Szerbia elkötelezett az ország jövője és a polgárok életszínvonalának javítása mellett. A tervezett beruházások és infrastrukturális fejlesztések várhatóan jelentős hatást gyakorolnak majd az ország gazdasági növekedésére és társadalmi fejlődésére.