A PwC 27. Globális vezérigazgatói felmérésének összefoglalója szerint a vezérigazgatók között nőtt az optimizmus a globális gazdaság növekedésével kapcsolatban, ugyanakkor a technológiai és éghajlati nyomások miatt növekvő aggodalom tapasztalható a vállalatok hosszú távú fennmaradásával kapcsolatban.

Növekvő bizakodás a globális gazdaságban

Az előző évi felméréshez képest megduplázódott, 18-ról 38 százalékra emelkedett azon vezérigazgatók aránya, akik a globális gazdaság növekedését várják a következő 12 hónapban.

Aggodalmak a hosszú távú fennmaradás körül

Ugyanakkor a vezérigazgatók 45 százaléka aggódik vállalatuk hosszú távú fennmaradása miatt, amelyet a technológiai és éghajlati kihívások növekvő nyomása okoz.

Gazdasági visszaesés és infláció

A gazdasági visszaeséstől tartó vezérigazgatók aránya 73 százalékról 45 százalékra csökkent. Az inflációtól és a makrogazdasági volatilitástól való félelem is mérséklődött.

Regionális kilátások

Nyugat-Európában a vezérigazgatók csak 32 százaléka számít gazdasági növekedésre, míg Észak-Amerikában a vezetők 31 százaléka vár növekedést és 52 százaléka visszaesést.

Alkalmazottak létszámának növelése

A vezérigazgatók 39 százaléka tervezi az alkalmazotti létszám legalább 5 százalékos növelését a következő 12 hónapban.

A mesterséges intelligencia jelentősége

A megkérdezett vezérigazgatók 70 százaléka úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia jelentősen megváltoztatja az értékteremtés módját a következő három évben. Továbbá 58 százalékuk számít arra, hogy az MI javítja termékeik vagy szolgáltatásaik minőségét.

PwC felmérés metodológiája

A felmérés 2023. október 2. és november 10. között zajlott, 105 országban és földrajzi területen 4702 vezérigazgató megkérdezésével.