A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) legfrissebb, első negyedévi üzleti hangulatelemzése szerint a hazai vállalkozások óvatosak, és tudatosan terveznek a jelenlegi gazdasági bizonytalanságok közepette. A VOSZ Barométer mutatója jelenleg 53 százalékon áll, ami alacsonyabb a tavalyi hasonló időszaki 62 százaléknál, amit 400 vállalati vezető megkérdezésével állapítottak meg.

A felmérés szerint a vállalkozások legnagyobb kihívásai közé tartozik a vásárlóerő csökkenése, a szakképzett munkaerő hiánya és a megrendelések elmaradása. Jelenleg mindössze 10 százalék értékeli kedvezőnek a helyzetet, míg 30-40 százalék inkább pesszimistán látja a gazdasági környezetet. Ennek ellenére a válaszadók fele csökkentett bevételi várakozásokkal rendelkezik, amit a fizetési morál romlása is kísér.

A vállalkozások beruházási hajlandósága is visszaesett, 10 százalékkal marad el a tavalyi szinttől, és 71 százalékuk nem tervez fizetésemelést a következő egy évben. A pénzügyi helyzetük azonban továbbra is stabil, adósság nélküli, bár a megtakarításaik csökkenő tendenciát mutatnak. Jelenleg a válaszadók több mint fele rendelkezik tartalékokkal, szemben a tavalyi 63 százalékkal.

A felmérés újdonságaként felvetett kérdésben a vállalkozások 70 százaléka nem hallott az európai minimálbérről, vagy csak csekély információval rendelkezik róla. Ugyanakkor 80 százalékuk támogatná, hogy a magyar minimálbér elérje az országos átlagbér 50 százalékát, feltéve hogy a jövedelmezőség ezt lehetővé teszi, és ehhez szükséges lehet állami támogatás is.

Ez a fajta óvatos optimizmus jelzi, hogy bár a magyar vállalkozások számos kihívással néznek szembe, mégis igyekeznek rugalmasan alkalmazkodni a változó gazdasági környezethez, és aktívan keresik azokat a lehetőségeket, amelyekkel stabilizálhatják és növelhetik tevékenységüket a jövőben.