A kikapcsolódás egyik legjobb módja, amikor a kertünkben a napozóágyon vagy a hintaágyon elnyúlva élvezzük a friss levegőt és a napsütést. A kisebb modellek a teraszon, erkélyen is elférnek, míg a robusztusabb vagy több személyt kiszolgáló ágyak a hátsó kertek praktikus kiegészítői.

A vásárlók különböző igényeit a mömax napozó- és hintaágy kínálata tökéletesen kielégítheti, hiszen számos változatban kaphatóak a pihenőhelyek. Ahhoz, hogy bölcs döntést hozzunk a választás előtt, érdemes néhány fontos szempontot figyelembe vennünk, melyekhez némi segítséget nyújthat cikkünk.

Stílusos kerti berendezés

A napozóágyak és hintaágyak esztétikus jellegük mellett kényelmet is kell, hogy nyújtsanak, hiszen elsődlegesen ezért kerülnek a kertbe. A két ülőalkalmatosság közötti fő különbség, hogy a napozóágyak általában összecsukhatóak, könnyen áthelyezhetőek, míg a hintaágyak robusztusabb összeállításuk miatt kevésbé mobilis eszközök. Bár kapható az áruházak kínálatában egyszerű függőágy is, ennek felhelyezéséhez azonban fákkal övezett területre van szükség.

Amikor elkezdjük a válogatást, ügyeljünk arra, hogy a meglévő bútorok, kerti kiegészítők stílusához illeszkedjen a választott ülőalkalmatosság. A méret szintén fontos kérdés, hiszen a meglévő terület behatárolja lehetőségeinket, főként a hintaágyakat tekintve, melyeknél a mozgó rész helyigényére is ügyelnünk kell.

Anyagválasztás fontossága

Az ágyak anyaga szintén eldöntendő kérdés, mivel különböző típusok kaphatóak. Választhatunk fém, fa, műanyag alapú bútorokat, melyek mindegyikének van előnye és hátránya is. A napozóágyak közül legtöbben a tartós, kemény műanyagot választják, mely könnyen tisztítható, azonban ha nincs UV-védelemmel ellátva, előfordulhat, hogy a napsugarak káros hatása miatt hamar eltörik.

A fa általában a legesztétikusabb és természetesebb megjelenést kölcsönzi a kertnek, de az időjárás viszontagságaira jól fel kell készíteni. A rendszeres karbantartással, tisztítással hosszú ideig hasznos kiegészítője lehet a kertnek. A fém alapú hinta- és napozóágyak masszívak és stabilak, mozgatásuk azonban nehézkesebb, mint a másik két típusé. Mindegyik modell fekvőfelületére puha, szivacsos párnázat kerül.

Tartózkodjunk a leégéstől

Habár a napozóágyat nevéből adódóan elsősorban napozásra használjuk, azért a kényelmes ülést vagy fekvést biztosító ágyak máskor is hasznosak. A kültéri pihenés helyszínéül szolgáló bútorok részét képezik, így a kerti könnyed kikapcsolódáshoz, olvasáshoz is kiválóan alkalmasak. Némelyik modell beépített napellenzővel ellátott, mely a hintaágyak szinte kötelező tartozéka is. A kültéren töltött időt napjainkban befolyásolja az erős napsugárzás, ezért szükséges a napvédelem, megelőzhető ezzel a leégés és más egészségügyi kockázat kialakulása.

Összességében elmondhatjuk, hogy a körültekintően megválasztott napozó- vagy hintaágy kiválasztásával hosszú ideig élvezhetjük a szabad levegőn való pihenést.