A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint csütörtöktől kezdődik és 2024. május 1-ig tart az új vállalati forinthitelszerződések számára meghirdetett akciós időszak. Ebben az időszakban a kereskedelmi bankok önkéntesen csökkentik a BUBOR feletti kamatfelárat az új vállalati forinthitelszerződéseknél, konkrétan az első 6 hónapban 0 százalékra. Ez a lépés várhatóan 2-4 százalékpontos kamatcsökkenést eredményez, ami hozzájárulhat a gazdasági növekedés helyreállításához és a piaci hitelezés élénkítéséhez.

A Bankszövetség elfogadta a NGM javaslatát és támogatta az önkéntes akciót, amely az új vállalati forinthitelszerződések esetében érvényes a 2024. február 1. és 2024. május 1. között. Az akció mindenféle vállalati hitelre alkalmazható, ideértve a folyószámlahiteleket, forgóeszközhiteleket és azokat a beruházási hiteleket is, amelyeknél a folyósítás még az idei évben elkezdődik.

Az NGM reményei szerint az önkéntes akció nemcsak a hitelkeresletet fogja növelni, hanem a beruházásokat is ösztönözni fogja, ami hozzájárul a gazdasági teljesítmény növekedéséhez és a beruházási ráta 25 százalék felett tartásához.

Az NGM megerősítette, hogy a kormány üdvözli a Gazdasági Versenyhivatal közleményét, amely támogatja a bankok önkéntes vállalásait a hitelezési verseny fokozására. A NGM köszönetet mondott az akcióban résztvevő bankoknak és a Bankszövetségnek a konstruktív együttműködésért, valamint üdvözölte azokat a gazdasági szervezeteket, mint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a KAVOSZ, akik támogatták az önkéntes akciót a magyar vállalkozások érdekeinek védelmében.