STD-t az élete során szinte mindenki elkap legalább egy alkalommal. Sajnos, ha nem kerül sor kezelésre, akkor meddőség vagy daganatos betegség kialakulásához is vezethet. Szóval a korai felismerésnek kiemelt szerepe van. 

Az STD (sexually transmitted diseases) a nemi érintkezéssel terjedő betegségek rövidítése. Nemcsak a klasszikus nemi betegségek, mint például a szifilisz sorolható ide, hanem olyan gyakori kórokozók is, mint a baktériumok, a vírusok, a gombák és a paraziták. A Belvárosi Orvosi Centrum STD szűrésére telefonon és e-mailben is lehet időpontot kérni. 

Az STD szűrés fontossága

Több, mint 30-féle kórokozó terjed nemi érintkezés útján. Többek között emiatt is fontos rendszeresen részt venni STD szűrésen. Ráadásul vannak olyan változatok, amelyek tünetmentesek, de ennek ellenére fertőznek. 

Mindenkinek javasolt részt vennie szűrésen, aki szexuális életet él, különösen akkor, ha gyermekvállalás előtt áll, új kapcsolatban az első óvszer nélküli együttlét előtt van vagy új partnerrel óvszer nélkül volt együttléte. Továbbá bármilyen húgyúti-nemi szervi tünet esetén, illetve alhasi fájdalom, szemgyulladás, ízületi gyulladás, lázas állapot, kiütés és nyirokcsomó-megnagyobbodás esetén is.

Az ablakperiódus szerepe a szűrés során

Természetesen szűrésre jelentkezéskor mindenképpen figyelembe kell venni a nemi úton terjedő fertőzések ablakperiódusait. Ez azt az időtartamot jelöli, amikor a fertőzés még túl friss ahhoz, hogy kimutatható legyen. Az ablakperiódus hossza betegségenként eltér, például a szifilisznél 4-5 hét, a HPV-nél és a hepatitisnél pedig egy hónap. 

A szűrés történhet fizikális vizsgálattal, laboratóriumi tesztekkel és képalkotó vizsgálatokkal. Férfiak esetében az STD szűrés a legtöbbször a húgycsőben lévő váladék vizsgálatával történik. Ez történhet vizeletből vagy közvetlenül a húgycsőből vett mintából. 

A nők esetében a hüvely-méhnyak váladékának vizsgálatával történik az STD szűrés. A mintavétel a nőgyógyászati vizsgálóágyon zajlik. A hüvely feltárását követően egy speciális mintavevő pálcával veszik le az anyagot a méhnyak vagy a hüvely területéről, esetleg a szeméremtestről.

Az előkészületek – mire kell figyelni a vizsgálat előtt?

A férfiak és a nők esetében egyaránt ellenjavallott bármilyen gyógykészítmény használata a nemi szervek környékén. Továbbá legalább két héten át a vizsgálatot megelőzően nem szabad antibiotikumot vagy gombaölőt szedni, ugyanis ezek mindegyike torzíthatja a szűrés eredményét. 

A nők esetében fontos kiemelni, hogy STD mintavételre nem kerülhet sor a menstruáció alatt, továbbá a nemi aktust kerülni kell a szűrést megelőző három napban. A férfiak esetében tilos a mintavétel előtti két órában vizelni, mivel így távozhatnak a kórokozók a húgycsőből.

Kép forrása: belvarosiorvosicentrum.hu