A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) bejelentése szerint a kormány újra felülvizsgálta és elfogadta a „magyar mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítésének stratégiája 2019-2030” című dokumentumot. A megújított stratégia a következő két év kiemelt vállalkozásfejlesztési intézkedéseire összpontosít, célja a magyar kkv-k további erősítése.

Gazdasági növekedés és fejlettség

A stratégia célja, hogy Magyarország gazdasági fejlettsége 2030-ra elérje az uniós átlag 90%-át. A kormány főszerepet szán a folyamatos növekedésnek az évtized második felében, komplex szemlélettel kínálva megoldásokat a magyar kkv-k számára.

Stabilitás és növekedés

A kkv-k a magyar gazdaság gerincét és tartópillérét alkotják, a munkavállalók kétharmadát foglalkoztatva. A stratégia a vállalkozások stabilitását és növekedési potenciálját helyezi előtérbe, biztosítva a működéshez szükséges kiszámítható kereteket.

Stratégiai ötpilléres megközelítés

A felülvizsgált stratégia öt pillérre épít:

  1. Technológiaváltás, digitalizáció, zöld átállás és ESG megfelelés, nemzetköziesedés, foglalkoztatás.
  2. Vállalkozóbarát adózás és üzleti környezet, adminisztráció csökkentése, megfizethető energia biztosítása.
  3. Megfelelő finanszírozási lehetőségek biztosítása a kkv-k részére, pénzügyi tudatosság fejlesztése.
  4. Gazdaság kitörési pontjainak és kiemelt ágazatok fejlesztésének támogatása, innovációs potenciál kiaknázása.
  5. Vállalkozói kultúra és kompetenciák erősítése, speciális vállalkozói célcsoportok támogatása, generációváltás.

A siker elengedhetetlen elemei

A stratégia sikerének elengedhetetlen elemei a megfelelő hozzáállás, fejlődés iránti igény, nyitottság az új módszerek és technológiák felé, különösen a zöld átállás és a digitális transzformáció irányába. A kettős transzformáció nélkülözhetetlen a versenyképesség és felzárkózás eléréséhez.

Kiemelkedő fejlesztéspolitikai eszközök

Az NGM szerint a megfelelő fejlesztéspolitikai eszközök alkalmazása gyorsíthatja az eredmények elérését, és a célzott intézkedésekkel a hazai és EU-s fejlesztési források multiplikátor hatása még erőteljesebben érvényesülhet. A magyar vállalatok sikerét a képzett munkaerő, energia, logisztika és technológia minősége is meghatározza.