Általában a kerékpárgyártók száz kilogrammos súlyhatárt állapítanak meg a kétkerekűik kapcsán. Bizonyos biciklik esetén ez az érték csupán nyolcvan kilogramm. Mit tehet az, akinek meghaladja a testsúlya ezeket az értékeket?

Mindenképpen célszerű tiszteletben tartani a cangák terhelhetőségét, hiszen balesetveszélyes helyzetet idézhet elő, ha a bringa útközben mondja fel a szolgálatot. Érdemes szétnézni a KerékpárWebshop férfi kerékpár kínálatában, ott is a mountain bike, a cross és az országúti kategórián belül, ahol vannak 120 kilogramm feletti terhelhetőséggel rendelkező bicajok.

Nagy különbségek vannak az egyes bringák között

Egyes webshopok kínálnak 140 kilogrammos személyek számára megfelelő drótszamarakat is, jellemzően a trekking típusú biciklik között akadnak ilyen példányok. Fontos azonban leszögezni, hogy attól, hogy egy online áruház kínál kerékpárt valamelyik felsorolt kategóriában, az még nem jelenti azt, hogy minden ilyen bringa szóba jöhet 100 kg feletti testsúllyal rendelkezők számára.

Egy nagyobb, robosztusabb kinézetű canga, amely nagyobb kerekekkel rendelkezik, nem garantál e tekintetben semmit. A webshopokban általában pontosan feltüntetik a bicajok minden paraméterét, így a terhelhetőségüket is. A legkisebb bizonytalanság esetén is javasolt felkeresni az üzlet ügyfélszolgálatát, hiszen ez az adat kardinális kérdés.

Aki kockáztat, pórul járhat

Ha valaki annak ellenére ül fel egy bicajra, hogy annak terhelhetőségét meghaladja a testsúlya, akkor komoly rizikónak teszi ki a saját és adott esetben mások testi épségét is. Amennyiben a kétkerekű menet közben mondja be az unalmast, akkor az súlyos balesethez vezethet.

Még ha sikerül szerencsésen megúszni sérülés nélkül egy ilyen esetet, és másoknak sem esik baja, akkor is tönkremehet a kerékpár. Bölcs döntés tehát megfontotan határozni egy drótszamár megvásárlása kapcsán, és alaposan tájékozódni a lehetőségekről és a kiszemelt modell adatairól.

Lehetőségek, ha a kiszemelt bicaj alacsonyabb terhelhetőséggel rendelkezik

Amennyiben lehetősége van rá, akkor érdemes lehet némi súlyfelesleget leadni, hogy a kisebb terhelhetőségű bicajt meg lehessen vásárolni. Erősen javallott azonban konzultálni egy orvossal, mielőtt kipróbálna valamilyen fogyókúrás módszert.

Ha ez megtörtént, akkor otthon használható fitneszeszközökkel is látványos eredményeket lehet elérni, ügyelve persze a megfelelő étrendre is. Egy állítható fokozatokkal rendelkező haspaddal például lépésről lépésre lehet haladni anélkül, hogy bárkinek is az egészségét kellene kockáztatnia azért, hogy felpattanhasson álmai bringájára. A hiperexttenziós pad használatával megerősíthetők a mélyhát, valamint a törzs izmai. Egy ilyen eszközzel kitűnően lehet súlyzós gyakorlatokat végezni.