Nagy István agrárminiszter kifejtette az elkötelezettséget a Kína és Magyarország közötti mezőgazdasági és kereskedelmi együttműködés további erősítése iránt, hangsúlyozva a madárinfluenza és sertéspestis regionalizációjának fontosságát.

Magyar prémium élelmiszertermékek népszerűsége Kínában

Az Agrárminisztérium szerint Magyarország rendelkezik a legtöbb termékcsoportra vonatkozó exportengedéllyel Kínába. A magyar prémium élelmiszertermékek, mint például a libamáj, Tokaji aszú, mangalica és toll, népszerűek a kínai piacon.

Diplomáciai kapcsolatok 75. évfordulója

2023-ban ünnepeljük a Kína és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok létrejöttének 75. évfordulóját, ami lehetőséget nyújt a kétoldalú gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok áttekintésére és továbbfejlesztésére.

Együttműködés az Egy övezet, egy út kezdeményezésben

A két ország együttműködését tovább tudják mélyíteni az Egy övezet, egy út kezdeményezéssel, amelyben Kína kiemelt partner Magyarország számára.

Közös erőfeszítések a vetőmag-nemesítés és akvakultúra területén

Magyarország a vetőmag-nemesítés és -előállítás, valamint az édesvízi akvakultúra és halgazdálkodás területén rendelkezik jelentős tapasztalatokkal, amelyeket készek megosztani Kínával.

Állategészségügyi együttműködés és a regionalizáció fontossága

A találkozón állategészségügyi kérdések is szóba kerültek, és a magyar külkereskedelem számára fontos lenne, ha Kína elfogadná a regionalizációt a madárinfluenza és a sertéspestis tekintetében.

Tudományos, oktatási és technológiai együttműködés lehetőségei

A találkozón további együttműködési lehetőségeket is megvitattak, többek között a tudományos, oktatási és technológiai területeken, amelyek a Magyar-Kínai Élelmiszerbiztonsági Kutatóközpont létrehozásával erősödhetnek.

Nagy potenciál a két ország agrárkapcsolataiban

Nagy István szerint a tárgyalt területek azt bizonyítják, hogy hatalmas potenciál van a két ország agrárkapcsolataiban, és Magyarország Kína számára kapu lehet a régióban.