10 százalékos önerővel is lehet lakást vásárolni

A Credipass szerint 2024-től 20 százalék helyett már csak 10 százalékos önerő szükséges a lakásvásárláshoz. Ez a lehetőség 41 év alattiaknak áll rendelkezésre, akiknek korábban nem volt 50 százalék feletti tulajdoni hányaduk ingatlanban.

Első lakásvásárlás és csok plusz

Fontos változás, hogy az első lakásvásárlás ténye alapvető feltétel a 10 százalékos önerőhöz, míg a csok plusz igényléséhez az első közös lakásvásárlás szükséges, ami a vételár felső határát határozza meg.

Fiatalok számára külön kedvezmények

Fiatal első lakásvásárlók és első közös lakástulajdonosok együtt igényelhetik a csok pluszt, amely lehetővé teszi, hogy 80 millió forint értékű ingatlant 8 millió forint önerővel vásároljanak.

Szigorítások és új kritériumok

Megváltoztak az ingatlanokkal kapcsolatos kritériumok, különbséget tesznek lakás és egylakásos lakóépület között. A csok pluszhoz új gyermek vállalása szükséges, és ha korábban igényelt csokhoz kapcsolódó hitel még fennáll, azt először végtörleszteni kell.

Társadalombiztosítási jogviszony és babaváró hitel

Az idei évben bevezetett szigorítások között szerepel a minimum 2 éves társadalombiztosítási jogviszony, ami jelentős változás a korábbi féléves időtartamhoz képest. A babaváró hitel igénylésénél az egyik félnek minimum 3 éves, megszakítás nélküli társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie.

A csok plusz és a falusi csok kombinálása

Az év eleji tapasztalatok alapján a csok plusz és a falusi csok kombinálásának részletszabályai még összehangolásra várnak, és nem minden banknál lesznek elérhetőek.