A komáromi Kompress Nyomdaipari és Szolgáltató Kft. bejelentette, hogy jelentős fejlesztéseket hajtott végre a vállalkozásban, amelyek lehetővé teszik egyszer használatos, környezetbarát ételtárolók, hamburgerdobozok és tálcák gyártását. Az új technológiai beruházás mintegy 900 millió forintot emésztett fel, és a cég teljes kapacitása évente 300 millió komposztálható ételtároló előállítását teszi lehetővé, felhasználva 5100 tonna újrahasznosítható kartont.

Szombath Gábor, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ezeket a környezetbarát termékeket többek között gyorséttermekben fogják használni, és Európa szerte elérhetőek lesznek a fogyasztók számára.

A fejlesztés során a Kompress egy modern tálcagyártó gépsort telepített, amely magában foglalja a tálcaformázó gépet. Ez a berendezés nagy sebességgel és kamerás minőségi ellenőrzéssel gyártja a kívánt tálcákat. Az üzem energiaigényének egy részét napenergia felhasználásával fedezik, mivel napelemeket telepítettek az üzem tetejére.

Az új fejlesztés következtében a Kompress vállalkozás termelő területe a korábbihoz képest megduplázódott, 1400 négyzetméterrel. Az új gyártósor részben egy történelmi lovardában kapott helyet, amelynek felújítása során az eredeti homlokzatot is visszaállították a XIX. századi huszárlaktanyák stílusában, Siklósi József, Ybl-díjas építész tervei alapján.

A fejlesztéshez a Kompress 327 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott a Ginop plusz programból.

A Kompress Nyomdaipari és Szolgáltató Kft. családi vállalkozás, amely papír és karton csomagolóanyagok gyártására specializálódott. Termékeiket belföldi és export piacokra szállítják, és részt vesznek a csomagolás tervezésében is. Vevőik között számos iparág képviselői megtalálhatók, beleértve gyógyszergyárakat, élelmiszergyártókat, elektromos fogyasztási cikkek gyártóit, kereskedőket és kis- és nagyvállalatokat.

A vállalkozás 1992-ben alapították, és jelenleg 84 állandó és 17 külföldi munkavállalót foglalkoztat. Az adózás előtti eredményük 2022-ben meghaladta a 100 millió forintot, szemben a megelőző év 14,4 millió forintos eredményével.

Forrás: MTI