A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfői közleményében bejelentette, hogy a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. a vállalkozások támogatása és a beruházások ösztönzése érdekében jelentősen csökkenti a kezességvállalási díjait. Ezzel a lépéssel a Garantiqa összhangban áll a kormány gazdaságösztönzési céljaival, és hozzájárul a gazdasági növekedés helyreállításához.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter, mint tulajdonosi joggyakorló utasította a Garantiqa Hitelgarancia Zrt.-t a díjak érdemi csökkentésére. Ennek eredményeképpen, a Széchenyi Kártya Program MAX+ beruházási hiteleknél az ügyfél által fizetendő garanciadíj nullára csökken, míg az SZKP MAX+ folyó- és likviditási hitelek esetében a garanciadíjak felére mérséklődnek. Ezáltal a magyarországi kis- és középvállalkozások számára a hitelköltségek akár 30 bázisponttal is csökkenhetnek.

A kezességi díjak csökkentésével kapcsolatos részletek a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. honlapján, a Széchenyi Kártya Programot érintő változások pedig a KAVOSZ felületein találhatók meg. Az NGM kiemeli, hogy a kezességvállalási díjak csökkentése hozzájárul a hazai vállalkozások beruházásainak növekedéséhez, amely nemcsak a kkv-szektor megerősödését segíti elő, hanem a versenyképesség növelését és a gazdasági növekedés helyreállítását is elősegíti.

A kormány célja, hogy a tavalyi sikeres infláció elleni küzdelem után 2024-ben helyreállítsa a gazdasági növekedést, és a gazdaság dinamikusan, körülbelül 4 százalékos mértékben bővüljön. Ez a díjcsökkentés egy lépés e cél elérése felé, és jelentős könnyítést jelent a magyar vállalkozások számára.