A magyar innovációs szektor jelentős ösztönzést kapott, köszönhetően a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által szeptember 21-én lezárult Fókuszterületi innovációs pályázatnak. A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) által tett csütörtöki bejelentés szerint a pályázaton 56 projekt részesült összesen 31 milliárd forint támogatásban.

Eredetileg 35 milliárd forintos keretösszeg állt rendelkezésre, de a maradék összeget a startup és spin-off vállalkozásokra irányuló Gyorsítósáv pályázatra csoportosították át. A pályázat iránt hatalmas volt az érdeklődés: összesen 123 milliárd forint értékben érkeztek be javaslatok.

A pályázatok bírálatát akadémiai és piaci szakértők, valamint az NKFIH innovációs testületei végezték, így biztosítva a folyamat szakmai hitelességét. Csák János kulturális és innovációs miniszter kiemelte a Neumann János Programban foglalt stratégiai témakörök jelentőségét – mint például a zöld átállás, az egészséges élet és a digitalizáció –, amelyek összhangban állnak Magyarország hosszú távú innovációs célkitűzéseivel.

A pályázat három fő fókuszterületén egyenként 10 milliárd forint keretösszeg állt rendelkezésre, további 5 milliárd forint pedig olyan projektekre jutott, amelyek nem kapcsolódnak közvetlenül a kiemelt területekhez. A nyertes projektek félévente esedékes monitorozás alá esnek, és szakmai mentorok segítségét is igénybe vehetik.

A támogatások kifizetése is ütemezett: a nyertesek legfeljebb a támogatás 30 százalékát kapják meg előlegként, a többit a projekt előrehaladásával arányosan, a fennmaradó 15 százalékot pedig a fenntartási időszak végén, a kötelezettségek teljesítését követően.

Ez a jelentős támogatás ígéretes lehetőséget jelent a magyar innovációs szektor számára, elősegítve az ország célját, hogy 2030-ra Európa, 2040-re pedig a világ legjobb 10 innovátor országa közé emelkedjen.

forrás MTI

További érdekes cikkeket olvashat a worktime.hu online magazin pénzügyi és gazdasági rovatában.