A penész kialakulásának számtalan oka lehet, de az biztosra vehető, hogy nedvesség kell ahhoz, hogy kialakuljon. A rossz hőszigetelés, a nem megfelelő szellőzés, különféle beázások vagy akár a magas páratartalom is előidézheti. 

Legfőbb ellenszere az, ha a kiváltó okot szüntetjük meg. Ha például 60% feletti a pára mennyisége beltérben, akkor páramentesítő berendezésekre van szükség. Számtalan eszköz létezik erre a célra, érdemes körülnézni például a Páramentesítő.hu kínálatában.

Ha már kialakult a penész…

Nedvesednek a sarkok a szobában? Esetleg már fekete vagy zöldes foltot is lát a falfelületen? Akkor sajnos szembe kell nézni a penészesedés problémájával, és annak hatékony kezelésével. Aranyszabály, hogy azt a felületet, amelyen jelen van a penészgomba, nem szabad szárítani! Először az okot kell megtalálni.

A nehézség ott kezdődik, hogy a kiváltó tényezőkre sokszor nehezen találunk rá. Ha pedig megvannak, és orvosoljuk a problémát, akkor sem biztos, hogy végleg felszámoltuk a penésztelepeket. Annak ellenére, hogy megoldjuk a műszaki hibákat, leszigeteljük a házat, lakást, a falak még éveken át is tarthatják a nedvességet. Ott, ahol valamikor valamilyen okból beázott, átázott egy felület, gondolni kell a szárításra is! Ebben segíthetnek a páramentesítő vagy párafaló készülékek. Azonban csak akkor, ha már a penész eltávolítása megtörtént!

Hogyan fogjunk hozzá?

Semmiképp ne kezdjen el kialakult penészfoltokat lesöpörni vagy szárítani! A spórák szétszóródhatnak, ez pedig csak növelné a penészesedés mértékét. Nem beszélve arról, hogy allergizálhatja is az arra érzékenyeket. Hogyan lásson akkor neki ennek a feladatnak? 

  • Szerencsésebb esetben a penészgombatelep csak vékony rétegben jön létre egy ép és páraáteresztő festékkel lefestett falon. Ha ez oltott mésszel volt fedve, akkor ugyanazt az anyagot használja! Minden egyéb már légáteresztő, penészgátló falfestéket kíván. Falszárítás előtt ezzel fesse le az érintett felületeket. Amellett, hogy elpusztítja a gombát, még fedőréteget is képez az újrafertőződés ellen. 
  • Komolyabb problémáknál már dörzsölés vagy kaparás is szóba jöhet. Ez általában akkor merül fel, ha a falat nem lehet festeni a vastag penészréteg miatt vagy akkor, ha a gombatelep fonalai mélyre nyúlnak. A kiszáradást hátráltathatja, ha nem páraáteresztő az alapfesték, ezt célszerű eltávolítani.

Amikor dörzsölni kell a felületet

Ha nincs más megoldás, és le kell kaparni a penészes festékréteget, akkor érdemes betartani az alábbiakat.

  • Nedvesítse be az érintett felületet, hogy minél kevesebb por keletkezzen!
  • Permetezze le valamilyen penészirtó szerrel, majd a nedves vakolatot dörzsölje le!
  • Folyamatosan itassa át az eltávolítandó részt frissen bontott desztillált vízzel!
  • Ezt követően amint lehet, vakolja be a falat és fedje légáteresztő festékkel. Ha szükséges, használjon lélegző glettet hozzá!

Ha mindezzel készen van, az optimális száradás után jöhet a páramentesítő berendezés. Így elejét veheti a penész ismételt kialakulásának.

Kép forrása: paramentesito.hu