A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) szerint a hamisított termékek forgalmazása 189 millió eurós bevételkiesést okozott a magyar vállalkozásoknak, és emiatt 4466 ember veszítette el a munkáját. Ez az információ az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) 2018-2021 közötti időszakra vonatkozó tanulmányából származik.

A legfrissebb EUIPO tanulmány három ágazatot – a ruházat, a kozmetikumok és a játékok piacát – vizsgálva értékelte a hamisítás gazdasági hatásait az értékesítés és a foglalkoztatás terén. A ruhaiparban az EU-szerte éves átlagban 12 milliárd eurós bevételkiesés következett be, Magyarországon a bevételek 6,2 százalékát, azaz 126 millió eurót tesz ki. Ezáltal a ruhaiparban 3247 magyar állás szűnt meg.

A kozmetikai ágazatban az EU-szerte 3 milliárd eurós bevételkiesést tapasztaltak, Magyarországon ez a szám 51 millió euróra rúg, ami a teljes eladások 7,6 százalékát jelenti. A hamisítás következtében Magyarországon 870 ember veszítette el munkáját ebben az ágazatban.

A játékágazatban a hamisítás miatti kieső eladások aránya az EU-ban 8,7 százalék, ami 1 milliárd eurós elmaradt forgalommal egyenlő. Magyarországon a játékiparban tapasztalható 12 millió eurós bevételkiesés 349 állás megszűnésével járt együtt.

A jelentés kiemeli, hogy a hamis termékek nemcsak gazdasági veszteségeket okoznak, hanem jelentős egészségügyi és biztonsági kockázatot jelentenek a fogyasztók számára, különösen a kozmetikai és a játékágazatban. Az EUIPO és az Europol 2022-es értékelése szerint a hamisított termékek 15 százaléka potenciálisan káros.

Farkas Szabolcs, a SZTNH elnöke a közleményben hangsúlyozta, hogy a felmérés rávilágít a hamis termékek terjedésének gazdasági problémáira. A SZTNH, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és az Országos Rendőrfőkapitányság közösen dolgozik azon, hogy csökkentsék a hamisítványok elérhetőségét Magyarországon.

Ez a jelentés felhívja a figyelmet a hamisítványok gazdasági és társadalmi következményeire, valamint arra, hogy szükség van a fokozott figyelemre és intézkedésekre ezen a területen. A hamis termékek terjedése nemcsak a gazdasági veszteségeket jelenti, hanem a munkahelyek elvesztését és a fogyasztói biztonság csökkenését is. A hatóságok közös erőfeszítései hozzájárulhatnak a hamisított termékek piacról való eltűnéséhez és a gazdasági stabilitás megőrzéséhez.