A fizioterápia egy olyan összefoglaló név, ami több orvosi terápiás kezelést foglal magában. A természetes gyógymód fizikai és kémiai energiákkal gyógyít, tehát nincsen sem gyógyszer, sem krém, de még egyéb készítmény sem. A fizioterápiába tartozik a gyógytorna, valamint a fizikoterápia egyaránt. Utóbbi esetében főleg kémiai energiákról van szó, a gyógytorna esetében a mozgás által keletkezett fizikai energiákat hasznosítják a kezelés során.

De vajon hány alkalomra van szükség? Mennyi idő alatt szüntethetjük meg a panaszokat? Ebben a cikkünkben ezekre a kérdésekre adjuk meg a választ.

Miért a gyógytorna?

A gyógytorna máig az egyik legismertebb természetes módszer, amivel mozgásszervi megbetegedéseket lehet kezelni. A terápia során a gyógytornász feladatokat és gyakorlatokat mutat be, tanít meg a páciens számára, amit aztán a beteg otthon egymaga is rendszeresen végezhet. A gyógytorna nem csak gyógyít, hanem megelőzésre is alkalmas, tehát kiküszöbölhetjük, hogy egy-egy tünet újra felüsse a fejét. Több dologtól függhet, hogy meddig tarthat egy fizioterápiás gyógytorna kezelés. Sokan ugyanis azért nem fordulnak időben orvoshoz, mert tartanak attól, hogy túl sokszor kell eljárni, ami jelentős kiadást jelenthet a családi kasszában.

Mindenekelőtt egy állapotfelmérés történik, majd utána megkezdődhet a kezelés. A passzív részben a terapeuta speciális kezelőfogásokkal célozza meg a problémás területet. Ennek során szó lehet csavarásokról, nyújtásáról ellenállással szemben végzett apró mozgásokról, de akár az izomzat fellazításáról is.

Az aktív részben viszont már a panaszos területet célzó gyakorlatokat mutatja be, aminél nagyon fontos ügyelni a helyes kivitelezésre. Ezeket a feladatokat érdemes alaposan megtanulni, hogy otthon is rendszeresen el tudjuk végezni. Ez felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot, ezáltal nem lesz szükség még több alkalomra. A gyógytorna hétről-hétre érezteti hatását, enyhülnek a panaszok, ami azt jelenti, hogy könnyebbé válnak a mindennapok, ismét belefoghatunk a kedvelt mozgásformánkba.

Milyen technikák léteznek?

Az egyik legismertebb az FDM kezelés, azaz a fascia terápia. Ez egy olyan kezelési megoldás, ami hatékonyan tudja csillapítani a fájdalmat, kezeli a kiváltó okot. A fascia a kezelés alapja, hiszen ez behálózza az egész testünket. Éppen ezért kell a kötőszövetekre gyakorolt fogásokkal dolgozni, amivel jótékony hatást érhetünk el az idegeken, a csontokon, valamint az ízületeken. A kezelés része a disztorzió, amely oldja a kötőszövet beszűkülése okozta panaszokat.

A másik megoldás a manuálterápia, amely a fizioterápia egy speciális formája. Ennek során a mozgató szervrendszer funkcionális működészavarait lokalizálja, ezt követően analizálja a már meglévő panaszokat. A manuálisan kivitelezett fogásokkal a szakember jelentősen csillapíthatja a fájdalmat, mobilizálhatja az ízületet, ez jótékony hatással van az ízületek mozgástartományára, valamint az izmok merevségére.

A harmadik kezelési módszer a trigger pont terápia, ami általában a manuálterápia egy fontos része. Trigger pontnak nevezzük azokat a csomókat, amelyek vagy a fasciában, vagy pedig az izmokban alakulnak ki. Ezek a csomók kívülről nem láthatóak, ha azonban nyomás alá kerülnek, akkor onnan egyes területekre fájdalom sugárzik ki. Ennek a lényege tehát, hogy a gyógytornász mindenekelőtt a befeszült izmokat tapintsa ki, majd nyomás hatására feloldja és megszüntesse a fájdalmat okozó csomót.

Utolsó lehetőség pedig a köpölyözés, amely már nem manuális terápiának számít, hiszen ennek során harang alakú eszközökkel vákuumot hoznak létre a testünkön. Ezek tulajdonképpen masszázst végeznek azon a területen, ahol a tapadókorongok a bőrünket érik. A terápia során lazulhatnak a szövetek, feloldódnak az összetapadások, emellett jó megoldást jelenthet a hegkezelésben is.

Bármelyik megoldásról van szó, 3-4 alkalmat követően már jelentős javulás érhető el. Ennél sokkal több kezelésre csak akkor van szükség, ha komoly problémáról van szó. A gyakorlatok otthoni végzésével azonban felgyorsíthatjuk a folyamatot.

Mit kell tudni a kinesio tapeing technikáról?

Ejtsünk még pár szót a fájdalom csökkentésére és a tehermentesítésre használatos kineziológiai tapaszokról. Ez egy mechanikus kezelési megoldás, amely a szervezet öngyógyító folyamatait támogatja. A tapasz pozitív jelzéseket küld a testünk számára a relfexkörök aktiválásával, ezek pedig rendkívüli módon képesek felgyorsítani a folyamatokat. Jótékony hatásai közé sorolhatjuk a nyirokkeringés javítását. A legjobb azonban gyógytornával együtt alkalmazni, ennek köszönhetően viszonylag gyorsan visszatérhetünk a mindennapi tevékenységeinkhez.

Kép forrása: pexels.com