Hosszú időszak után, amelyet a stagnálás jellemezett, a globális vállalati szektor meredeken emelkedő egyesülési és felvásárlási ügyleteket (M&A) jelentett az idei első negyedévben. A Londoni Értéktőzsde és a Financial Times közös kimutatása alapján 2024 első három hónapjában tizenegy, mindegyik legalább 10 milliárd dollár értékű M&A tranzakció született, főként az amerikai energiaipar, technológia és pénzügyi szektorában. Az ügyletek összértéke elérte a 215 milliárd dollárt, jelentős ugrást jelentve a tavalyi utolsó negyedév 100 milliárd dolláros értékéhez képest.

Az idei első negyedévben megkötött összes M&A ügylet értéke 30%-kal, 690 milliárd dollárra nőtt, ami jelentős élénkülést mutat a piacon. Különösen Európában volt észlelhető a meredek növekedés, ahol az ügyletek értéke 60%-kal, 127 milliárd dollárra ugrott.

Az ügyletek mögött JP Morgan, Goldman Sachs, és Morgan Stanley állt, megerősítve pozíciójukat a globális M&A piac szervezői között. Az üzleti optimizmus jeleit a nagy londoni elemzőházak felmérései is alátámasztják, amelyek szerint a vállalatok 44%-a derűlátóbban látja a következő két év világgazdasági kilátásait, míg csak 24% vált borúlátóbbá.

A geopolitikai fejleményekkel kapcsolatos aggályok enyhülése mellett az Oxford Economics felmérése szerint csökkent azon vállalatok aránya, amelyek szerint a növekedési kilátásokat kockázatok fenyegetik. Az egyensúlyban lévő kockázatokat jelző vállalatok aránya most a legmagasabb 2017 óta.

A felmérés, amely 103 nagyvállalat várakozásait vizsgálta, és amelyek együtt körülbelül hatmillió alkalmazottat foglalkoztatnak, összesített éves forgalmuk közel kétezer milliárd dollárt tesz ki, további bizakodásra ad okot a globális gazdaságban.

Ez a jelentős növekedés és az optimizmus jelei azt mutatják, hogy a vállalati szektor készen áll arra, hogy kihasználja a gazdasági helyreállás lehetőségeit, ami hosszú távon pozitívan hathat a világgazdaságra.