Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Strasbourgban bejelentette, hogy Magyarországon a jogállamisági aggályok miatt mintegy 20 milliárd euró uniós támogatás marad továbbra is befagyasztva. Bár Magyarország teljesítette a kohéziós alapok lehívásához szükséges feltételeket az igazságszolgáltatás reformjáról szóló új törvénnyel, további elvárások még nem teljesültek.

Befagyasztott uniós pénzeszközök

Az Európai Parlament vitáján von der Leyen kiemelte, hogy a szexuális kisebbségek, az akadémiai szabadság és a menedékjog területén még mindig aggályok merülnek fel. Ezek megszüntetése nélkül a pénzeszközök feloldása nem lehetséges.

Célok és kötelezettségek

Von der Leyen hangsúlyozta, hogy az EU célja a tagállamokban olyan reformok szorgalmazása, amelyek javítják az európai polgárok életét. Az Európai Bizottság folyamatosan figyelemmel kíséri a pénzeszközök felhasználását, és minden rendelkezésre álló eszközzel védi az unió érdekeit.

Ukrajna és az uniós támogatások

Az elnök kiemelte Ukrajna előrehaladását is, amely az EU ajánlásainak megfelelően törvényeket fogadott el a jogállamiság és demokrácia erősítése érdekében.

Kritika és tanácsok

Guy Verhofstadt, liberális EP-képviselő szerint az Európai Bizottság engedett Orbán Viktor magyar miniszterelnök zsarolásának, ami veszélyes precedenst teremthet. Kijelentette, hogy az EU-nak keménynek kell lennie Magyarországgal szemben, és meg kell védenie az európai liberális demokráciát.

Jövőbeli intézkedések

Hadja Lahbib, belga külügyminiszter arról tájékoztatott, hogy az EU Tanácsa folytatja a párbeszédet Magyarországgal, és továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet. A belga politikus azt javasolta, hogy az EU Tanácsa vonja meg Magyarország szavazati jogát az uniós szerződések 7-es cikkének értelmében, amennyiben a jogállamiság elve továbbra is sérül.