Az Equilor Befektetési Zrt. elemzői szerint a magyar gazdaság 2024-ben 3,2 százalékos GDP-növekedést mutathat fel.

A befektetési cég elemzői egy háttérbeszélgetésen elmondták, hogy a növekedést a csökkenő kamatszint, a befolyó uniós források és a magánberuházások támogatják. Emellett a fogyasztást az emelkedő reálbérek is egyre inkább támogathatják.

Árokszállási Zoltán, a cég vezető elemzője szerint a Magyar Nemzeti Bank gyorsíthat a kamatvágások ütemén, mivel az infláció jelentős csökkenése várható. A hitelfelvétel erőre kaphat a csökkenő kamatok miatt. Az infláció várhatóan legkorábban 2025-ben kerülhet az MNB inflációs céljába.

Az elemző felhívta a figyelmet a gyenge euróövezeti keresletre és az állami beruházások gyengülésére, valamint az exportot érintő nehézségekre. Ugyanakkor az uniós források jelentősebb mértékű megindulása és a feldolgozóipari beruházások termőre fordulása ellensúlyozhatja ezeket a negatívumokat.

A 2024-es költségvetési hiány várhatóan csökken, az Equilor 4,7 százalékos GDP-arányos hiányra számít.

Az elemző szerint a forint árfolyama az év végén 395 forint körül alakulhat az euróval szemben. Az európai uniós forrásokhoz való hozzáférés és a kamatkülönbözet a forint javára hatnak, bár rövid távon némi erősödés is lehetséges.

Árokszállási Zoltán szerint a politikai és geopolitikai bizonytalanságok miatt 2024 a bizonytalanság éve lesz a részvénypiacokon. A befektetőknek érdemes magas kamatozású pénzpiaci eszközökbe fektetniük a megtakarításaik egy részét. A Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) 9,9 százalékos kamatozása vonzó lehet a csökkenő infláció fényében.

A magyar részvények jó állapotban vannak, közülük az OTP sajáttőke-arányos megtérülése és a Magyar Telekom árazási ereje kiemelkedő lehet.