Napjainkban már életbiztosítási opciók sokasága áll a rendelkezésünkre, ezért aztán érdemes nagyon alaposan körbe nézni a piacon, mielőtt kiválasztanánk a számunkra legmegfelelőbbet.

A kockázatviselési szolgáltatásoknak rendkívül sok típusa létezik, elég, ha csupán otthonunk védelmére, vagy járműveink kötelezőjére gondolunk. Mind közül mégis az egyik legnépszerűbbnek az életbiztosítás tekinthető, mégpedig jó okkal. Tudniillik egy hagyományos családmodell esetében ma, Magyarországon, óriási kihívást jelenthet, ha egy kereset hirtelen kiesik a költségvetésből, különösképp, ha kiskorú gyermekek is vannak a háztartásban.

Egy váratlan tragédia azonban bármikor bekövetkezhet, ilyenkor pedig egy kockázati módozat megléte jelentheti azt a különbséget, ami megóvja szeretteinket az anyagi nehézségektől. Ezért is olyan kelendő ez a fajta életbiztosítás. Ezzel együtt korántsem biztos, hogy mindenki számára ez a legmegfelelőbb alternatíva, hiszen mint minden ehhez hasonló szolgáltatásnál, úgy itt is a pontos igényeink határozzák meg döntésünket.

Milyen életbiztosítás típusok érhetők el a kínálatban?

Természetesen, ha a legfőbb célunk az, hogy ha velünk történik valami, akkor a hozzánk közelállók kapjanak egy jelentős anyagi segítséget, úgy a kockázati forma tökéletesen megfelelő választást jelenthet. Ilyenkor csupán azt kell meghatározni, mekkora térítési volumen az, ami valóban hathatós támogatásnak tekinthető és eszerint kell meghatározni a szerződéses összeget. Ne feledkezzünk meg arról sem, miszerint a kifizetés mindig hagyatéki eljáráson kívül történik, ez pedig a gyakorlatban azt jelenti, hogy nagyjából 2 hét alatt le is zajlik a teljes folyamat.

A legtöbb szolgáltatónál arra is van lehetőség, hogy kiegészítő betegség-, baleset-, illetve egészségségbiztosítást kössünk, jellemzően kedvezőbb havi díj mellett, így ezt mindenképpen fontoljuk meg, mielőtt szerződnénk. Ugyancsak át kell gondolni azt is, szeretnénk-e családtagjainkra is kiterjeszteni a védelem körét. Járjunk utána, elérhető-e munkahelyünkön céges alternatíva, az ugyanis jóval kevesebb költséggel jár, hiszen a munkáltató fizeti a díjait. Szerencsére akkor sem kell lemondanunk a védelemről, ha a konstrukcióra nem csak kockázatviselési szolgáltatásként, hanem megtakarításként is tekintenénk.

A vegyes, illetve a befektetési egységhez kötött életbiztosítás akkor is fizet, ha a futamidő alatt nem következik be káresemény. A két módozat közt a kockázat mértéke a legfőbb különbség, utóbbi ugyanis változó hozamú, ám nagyobb szakértelmet is kíván kezelése.

Biztosítás kötött célokra? Létezik kiváló alternatíva!

Gyakorta előfordul, hogy egyszerre több cél is lebeg a szemünk előtt, ha megtakarításról, biztosításról, vagy csak takarékoskodásról van szó. Ez lehet például egy lakásvásárlás, de egyre nagyobb hangsúlyt kap az időskori anyagi biztonság megteremtésének kérdése is. Szerencsére állami támogatásokból sincs hiány, hiszen például a nyugdíjbiztosítás esetében – ami egy speciális, kötött célú életbiztosítás – adó-visszatérítés formájában kaphatunk segítséget. Ugyancsak remek kondíciókkal rendelkezik a CSOK Plusz hitel, ami azok számára jelenthet nagy könnyebbséget, akik családalapításon, vagy bővítésen gondolkoznak. Ilyenkor minden plusz lehetőség nagyon sokat nyom a latban.

Az adókedvezmény és a CSOK együttese már tényleg elég kell legyen kiegészítésként. A kulcs a tudatosságban rejlik, hiszen akármilyen pénzügyi eszközről is legyen szó, a sikerhez elengedhetetlen a minden részletre kiterjedő, alapos tervezés. Ez azonban olykor rengeteg időt és szakmai tudást igényel, ezért a legbölcsebb, ha egy független pénzügyi szakértő útmutatásai szerint járunk el.

Borítókép forrása a Pixabay