A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com közös lakbérindexe szerint, bár decemberben az országos és budapesti átlagos albérletárak csökkentek, január első két hetében Budapesten ismét drágulás figyelhető meg a kínálati piacon. A fővárosban az átlagos bérleti díj 250 ezer forintra emelkedett a korábbi 240 ezer forintról.

További városok helyzete

A vármegyeszékhelyeken a bérleti díjak havi szinten stagnáltak, de éves összevetésben jelentős emelkedést mutattak. Debrecenben például 43 százalékos növekedéssel 200 ezer forintra, Győrben 27 százalékkal 190 ezer forintra nőtt a bérleti díj. Szeged esetében 8 százalékos emelkedést tapasztaltak, itt az elektromosautó-gyár városba költözése további növekedést hozhat.

A lakbér és a reállakbérek helyzete

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint, bár tavaly decemberben 12-13 százalékos volt a drágulás az egy évvel korábbihoz képest, a reállakbérek még mindig elmaradnak a 2020 januári csúcsértékektől. A bérleti díjak emelkedése 2019 második felétől lassabb volt, mint a fogyasztói árak növekedése. A 17,6 százalékos inflációval megegyező mértékű drágulást a legtöbb bérlő nem tudja megfizetni, így sok tulajdonos kisebb mértékű emeléssel is elégedett.