A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) bejelentette, hogy decemberben a befektetési alapokban kezelt vagyon 5,2 százalékkal, azaz 694 milliárd forinttal nőtt. Ezzel a szövetség tagjai által kezelt vagyon összértéke a hónap végére elérte a 14 012 milliárd forintot.

A jelentés szerint az ingatlanalapok kivételével minden kategóriában tőkebeáramlást tapasztaltak. Kiemelkedő növekedést ért el a kötvényalapok kategóriája, amely tavaly decemberben 290,9 milliárd forintnyi friss tőkét vonzott, és az év során összesen 100 százalékos növekedést mutatott, ezzel a vagyona megduplázódott, elérve az 5234 milliárd forintot.

A pénzpiaci alapokba is jelentős tőke áramlott, decemberben 15,3 milliárd forint érkezett, az éves növekedés pedig 69,3 százalékot tett ki. A vegyes alapokhoz kisebb mértékű tőke, 0,7 milliárd forint érkezett az utolsó hónapban, de a hozamoknak köszönhetően a kategória vagyona 7,3 százalékkal nőtt az év folyamán.

A részvényalapok esetében a tőkemozgások és az árfolyammozgások összhatása révén a kategória vagyona 4,8 százalékkal nőtt decemberben, az éves növekedés pedig 18,3 százalékot tett ki. Az ingatlanalapokban pedig, bár decemberben tőkekiáramlást tapasztaltak, a nettó eszközérték mégis 0,3 százalékkal nőtt, az éves növekedés pedig 15,3 százalék volt.

A zártkörű alapok, amelyek elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelik, decemberben 91,6 milliárd forintnyi tőkét vonzottak. Az év során a kategória vagyona 33 százalékkal nőtt, elérve a 1453 milliárd forintot.

Összességében a Bamosz 24 tagja által kezelt vagyon mértéke jelentős növekedést mutatott, elérve az 18 400 milliárd forintot. Ez a jelentős növekedés a befektetési alapokban kezelt vagyonban azt mutatja, hogy a befektetők bizalmat szavaztak a különböző pénzügyi eszközöknek és stratégiáknak, melyek a piaci körülményekhez alkalmazkodva hozzájárultak a vagyonok növekedéséhez.

Ez a trend azt jelzi, hogy a magyar befektetők egyre inkább felismerik a befektetési alapok nyújtotta lehetőségeket, és hajlandóak kockázatot vállalni a magasabb hozamok elérése érdekében. A jelentés alapján a befektetési piac dinamikus növekedése várhatóan tovább fog folytatódni a következő időszakban is.