A Fundamenta-Lakáskassza Zrt. többségi tulajdonrészének megvásárlásával az MBH Bank lépett a társaság új többségi tulajdonosává. Az ügylet lezárását követően a Fundamenta az MBH Bank konszolidált leányvállalataként, de önálló entitásként folytatja tevékenységét. Ez a lépés az MBH Bank számára lehetőséget nyújt arra, hogy a Fundamentával kiegészülve megerősítse pozícióját a hazai megtakarítási és jelzáloghitel-piacon.

A tranzakcióra 2023 novemberében került sor, amikor az MBH Bank megállapodást írt alá a Fundamenta korábbi nagytulajdonosával, a német Bausparkasse Schwäbisch Hall AG-val (BSH), valamint a két kisebbségi tulajdonossal, az osztrák Bausparkasse Wüstenrot AG-val és a német Wüstenrot & Württembergische AG-val.

Az akvizíció jelentős bővülést hoz az MBH Bank számára, 480 ezer új ügyféllel, 530 milliárd forint hitelállománnyal és 570 milliárd forint betétállománnyal gyarapodva. A bank kiemelt stratégiai célként tűzte ki az ügyfélbázisának fiatalítását és a fiatalok hatékony megszólítását, amelyet a tranzakció révén jelentősen támogat a Fundamenta ügyfélállománya.

Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója szerint az akvizícióval nem csupán a pénzügyi és közvetítői bázisuk bővül, hanem egy új ingatlanfinanszírozási és megtakarítási ökoszisztéma is kialakul, ami mind az MBH Bank, mind a Fundamenta ügyfelei számára jelentős előnyökkel jár.

Az MBH Bank, mely Magyarországon a legtöbb bankfiókkal rendelkezik, közel kétmillió lakossági és vállalati ügyfelet szolgál ki. A bank összesített mérlegfőösszege meghaladja a 10 737 milliárd forintot, betétállománya több mint 6500 milliárd forintot tesz ki, míg a bruttó hitelállomány közel 5000 milliárd forint. Az MBH Bank 2023 első félévében 142,1 milliárd forintos adózás utáni eredménnyel és 51%-os bevételnövekedéssel büszkélkedhet.

Ez az ügylet nemcsak az MBH Bank számára jelentős, hanem a magyar pénzügyi piac számára is fontos lépés, hiszen a két szervezet egyesítése új lehetőségeket teremthet a hazai megtakarítók és jelzáloghitel-igénylők számára.