A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke, Áder János és Kun Róbert vegyész, a Természettudományi Kutatóközpont Szilárdtest Energiatárolók Kutatócsoportjának vezetője az akkumulátorgyártásról, tudományos hátteréről, környezeti terheléséről és biztonságos működtetéséről beszélgetett a podcast legújabb adásában.

Akkumulátorok: a jövő energetikai rendszereinek kulcskomponensei

Az akkumulátorok nem csupán a mobiltelefonok és laptopok áramellátását biztosítják, de a megújuló energiaforrások integrálásában is kulcsfontosságú szerepet játszanak. Kun Róbert kiemelte, hogy a nap- és szélerőművek kapacitásbővülésével egyre nagyobb mértékben lesz szükség energiatároló rendszerekre.

A lítiumion-akkumulátorok verhetetlenek

Az elmúlt évtizedekben a lítiumion-akkumulátorok hatékonysága és tárolási kapacitása 2,5-szeresére nőtt, így ma már a csúcstechnológiát képviselik. Jelenleg nincs versenytársuk, ami műszaki és gazdasági szempontból is bevált, meghonosodott és kereskedelmi forgalomban is kapható.

Kihívások és korlátok

Az akkumulátorgyártás korlátait a nyersanyagok elérhetősége és a finomítói kapacitás jelenti. Jelenleg a távol-keleti cégek dominálnak ezen a területen, ami ásványinyersanyag-függőségbe taszítja Európát.

Környezetvédelem és újrahasznosítás

Kun Róbert hangsúlyozta, hogy a gyártást, a működtetést és az újrahasznosítást körkörös gazdaságként kell megoldani. A műszaki technológia létezik, és ha betartják a műszaki és biztonsági előírásokat, akkor minimalizálható a környezeti terhelés.

A jövő akkumulátorai

A kutatások a lítiumionos akkumulátorokon túl is folynak. Zajlik a cinkionos és a nátriumionos akkumulátorok fejlesztése, amelyek ígéretes alternatívát jelenthetnek a jövőben.

A podcast epizódja elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon.