Tavaly a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére jelentős, csaknem 20 százalékos növekedést mutatott, 1630 forintról 1952 forintra emelkedve. A Trenkwalder és Moore Hungary által közölt adatok szerint ebben jelentős szerepet játszott a decemberi minimálbér-emelés is.

A Trenkwalder által vizsgált közel 7000 munkavállaló adatai alapján a fizikai munkások órabérei az ország több részén hasonlóak, 1700 és 1900 forint között mozognak. Azonban a Közép-Dunántúli, Közép-Magyarországi régiókban, valamint a fővárosban ennél magasabb, 2100-2600 forint körüli átlagórabérek figyelhetőek meg.

Hamrák Viktor, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatója kiemelte, hogy a béremelés hátterében a minimálbér-emelés által okozott egyszeri hatás is szerepel. A minimálbér-emelés kivételes módon már a decemberi béreknél érvényesült, ami 13-15 százalékos növekedést eredményezett volna az év végi béremelkedések nélkül. Hamrák hozzátette, hogy a 2023-as év végére tapasztalt 5,5 százalékos infláció mellett a reálbérek ismét növekedési pályára kerültek.

Ezzel párhuzamosan, a Moore Hungary által vizsgált mintegy 500 középvezető béradatai azt mutatják, hogy a 700 ezer és 1 millió forint közötti havi bruttó fizetéssel rendelkező alkalmazottak esetében 2023 negyedik negyedévében 10,3 százalékos béremelkedés volt tapasztalható. Hajnal Péter, a Moore Hungary ügyvezető partnere szerint ez a számjegyű bérnövekedés a szellemi munkát végző középvezetői körben is megfigyelhető, annak ellenére, hogy ebben a körben jellemzően csak januárban rendeződnek a fizetések.

A Moore Hungary adatai szerint a szolgáltatóközpontok (SSC-k) középvezetői béremelése 9,3 százalék volt az elmúlt év során, ami jelzi a munkaerőpiac növekvő versenyét és a vállalatokra nehezedő nyomást a magasabb bérek biztosítására. A kilépési és belépési forgalom továbbra is magas, 4 százalék körüli, amit a vállalatok a következő évben várhatóan további béremelésekkel igyekeznek mérsékelni.

Összegzés: A 2023-as év során a fizikai munkások órabérének jelentős növekedése figyelhető meg, amelyben a minimálbér-emelés is szerepet játszott. A szellemi munkát végző középvezetők körében is kétszámjegyű bérnövekedés történt, ami a munkaerőpiac versenyképességének és a reálbérek növekedésének.

forrás mti