A brit gazdaság meglepetésszerűen 0,3 százalékos növekedést ért el tavaly novemberben a havi összevetésben, ami meghaladja az előrejelzett 0,2 százalékos növekedést – jelentette pénteken a brit statisztikai hivatal (ONS). Ez az adat azonban nem zárja ki a recesszió lehetőségét a szakértők szerint.

Októberi 0,3 százalékos visszaesést követően a novemberi növekedés elsősorban a brit hazai össztermék 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor erősödésének köszönhető. Ennek ellenére az ONS szerint a brit GDP-érték 0,2 százalékkal csökkent a novemberben zárult három hónapban az előző háromhónapnyi időszakhoz képest.

A termelőszektorok teljesítménye is javult novemberben, 0,3 százalékos növekedést mutatva az októberi jelentős visszaesés után. Ennek ellenére londoni pénzügyi elemzők továbbra is fenntartásokkal kezelik a brit gazdaság kilátásait, figyelembe véve az utóbbi negyedévekben tapasztalt vegyes teljesítményt.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) kutatóintézet elemzői szerint a brit gazdaság továbbra is gyenge alapokon áll, figyelemmel a harmadik negyedévi csökkenésre és a negyedik negyedév első két hónapjának vegyes eredményeire. Ha a hazai össztermék decemberben is csökkenést mutat, az technikai recessziót jelentene a brit gazdaság számára.

Technikai recesszió akkor áll fenn, amikor egy gazdaság teljesítménye két egymást követő negyedévben csökken. A CEBR előrejelzése szerint a brit gazdaság 2024-re csak 0,6 százalékos növekedést mutathat, ami csak csekély javulást jelent a 2023-ban becsült 0,3 százalékos növekedéshez képest.

Mindezek ellenére a novemberi adatok bizonyos mértékű optimizmust kelthetnek a piacokon, még ha a hosszú távú kilátások továbbra is bizonytalanok maradnak. A brit gazdaság teljesítményének javulása az év hátralevő részében kulcsfontosságú lesz a recesszió elkerülése és a gazdasági stabilitás fenntartása szempontjából.

forrás mti