A Robert Bosch GmbH jelentése szerint a vállalat 2023-ban 91,6 milliárd eurós árbevétellel zárta az évet, ami 3,8 százalékos növekedést jelent az előző évi adatokhoz képest. Az árfolyamhatásoktól bereinigt 8 százalékos bővülés mutatja a cég erős teljesítményét a globális piacon. A kamatfizetés és adózás előtti eredmény 4,8 milliárd euróra emelkedett a 2022-es 3,8 milliárd euróról, ami az árbevétel-arányos üzemi eredmény 1 százalékpontos növekedését is jelenti.

Szektoronkénti teljesítmény

A Bosch mobilitás üzleti szektorában az árbevétel 6,9 százalékkal, árfolyamhatásoktól bereinigt 10,9 százalékkal növekedett, elérve a 56,2 milliárd eurót. Az üzemi eredmény itt 4,4 százalékra emelkedett a 2022-es 3,4 százalékról.

Az ipari technika üzleti szektor 7,4 milliárd eurós árbevételt ért el, ami 6,8 százalékos, árfolyamhatásoktól bereinigt 10,2 százalékos növekedést jelent, köszönhetően a HydraForce és az Elmo Motion Control felvásárlások konszolidációjának. Itt az árbevétel-arányos üzemi eredmény 9,1 százalék volt.

A fogyasztási cikkek üzleti szektorban az árbevétel 19,9 milliárd euróra csökkent, ami árfolyamhatásoktól bereinigt enyhe, 1,2 százalékos csökkenést jelent, míg az üzemi eredmény itt 4,5 százalék maradt.

Az energia- és épülettechnika üzleti szektor árbevétele 10,5 százalékkal, árfolyamhatásoktól bereinigt 13,2 százalékkal bővült, elérve a 7,7 milliárd eurót. Az árbevétel-arányos üzemi eredmény itt 9 százalékra nőtt.

Jövőbeli kilátások

A Bosch továbbra is visszafogott kilátásokkal rendelkezik a 2024-es évre, az általános gazdasági helyzet miatt. Markus Forschner, a vállalat pénzügyi igazgatója szerint a 2024-es globális gazdasági növekedés mindössze 2,3 százalékra tehető, míg az első negyedéves árbevétel 0,8 százalékos csökkenést mutatott. Az év egészére az árbevétel 5 és 7 százalék közötti növekedésére számítanak, ami jelzi a cég ambícióit és piaci alkalmazkodó képességét.

A Bosch eredményei és a körültekintő előrejelzések jelzik, hogy a vállalat továbbra is jelentős szereplő a globális iparban, miközben alkalmazkodik a folyamatosan változó gazdasági körülményekhez.