A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) pénteki bejelentése szerint a technológiai startup cégeket támogató Startup Factory pályázati programban 12 technológiai inkubátor részesül összesen 5,7 milliárd forint állami támogatásban. Ez a döntés az októberben meghirdetett pályázat eredményeként született, ahol a cél a magántulajdonú inkubátorokon keresztül történő befektetések ösztönzése volt.

A startup factory program háttere

Az eredetileg 5 milliárd forintra tervezett program keretösszege a minisztérium által biztosított keretemeléssel nőtt 5,7 milliárd forintra. A 2013 óta negyedszer meghirdetett programban az állami támogatás a gondosan kiválasztott magántulajdonú inkubátorokon keresztül jut el a startupokhoz, amit az inkubátorok saját tőkebefektetéseikkel egészítenek ki.

A program újdonságai és hatása

A program egyedülállósága abban rejlik, hogy az inkubátorok saját tőkéjükkel is részt vesznek a befektetésben, ezáltal biztosítva, hogy csak a legígéretesebb vállalkozások kapjanak támogatást. A modell az izraeli, finn és szingapúri programok tapasztalataira épül, és folyamatosan fejlődik. A mostani döntéssel a korábbi sikeres inkubátorok mellett új csapatok is lehetőséget kaptak állami források igénybevételére.

Az ökoszisztéma fejlődése

Szabados Zsuzsa, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal vállalati innovációs elnökhelyettese szerint a Startup Factory program az állami támogatások leghatékonyabb formája. Az új felhívás különös figyelmet fordít az ágazati specializációra, mint például a biotechnológia és a környezeti technológiák.

Eddigi sikerek

A programnak köszönhetően eddig közel 200 startup kapott finanszírozást, melyből 90 további magánbefektetésekhez jutott. Több mint tíz vállalkozás külföldi befektetéseket is bevonzott, összárbevételük meghaladja a 10 milliárd forintot.

forrás: hedgefund.hu