Az agrárminiszter, Nagy István bejelentette, hogy 2024-ben is folytatódik az agrártámogatások biztosítása Magyarországon, a költségvetésből 650 milliárd forint kiegészítést kapnak a vidékfejlesztési források. A sajtótájékoztató során a miniszter a brüsszeli szankciókra és az ukrán termékek dömpingjére utalt, mint jelentős kihívásokra, de hangsúlyozta a magyar mezőgazdaság elmúlt évekbeli eredményeit.

2023-ban rekordösszegű, több mint 1300 milliárd forint agrártámogatást osztottak ki, ami uniós összevetésben is kiemelkedő. Az agrárminiszter azt is hozzátette, hogy Magyarország az importtilalmat 2024-ben is fenntartja és más EU-tagállamok támogatására számít ebben.

Nagy István szerint fontos a finanszírozási háttér biztosítása kamattámogatott hitelkonstrukciókkal és a gazdák számára járó támogatások kifizetésével. Emellett a pályázatok a kis és nagy gazdaságok számára egyaránt lehetőséget biztosítanak a hatékonyság javítására, a rendszer pedig átlátható és kiszámítható marad. 2027-ig 1500 milliárd forint áll rendelkezésre gazdaságfejlesztésre, és további 1000 milliárd forint a zöld jövő megteremtésére.

A 2024-es pályázati menetrend hamarosan elindul, az év során többek között erdőgazdálkodási, mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokra, földhasználat-váltásra, termelői nemzedékváltásra és vidékfejlesztésre irányuló pályázatok jelennek meg. Az

év végén a precíziós gazdaságot és technológiai fejlesztéseket támogató pályázatokkal zárul a menetrend.

A miniszter külön kiemelte Magyarország EU-elnökségére való felkészülést, hangsúlyozva a válságkezelő intézkedések felülvizsgálatának és a piaci, valamint klimatikus viszonyok figyelembevételének fontosságát. Az élelmiszerbiztonság, az agrár- és élelmiszeripari kutatások ösztönzése, valamint az élelmiszerpazarlás csökkentése is prioritások között szerepel.

A hagyományos növénytermesztés hatékonyságjavításának, az alapanyagok közös beszerzésének és észszerű felhasználásának szükségességét is hangsúlyozta a miniszter. Továbbá felhívta a figyelmet a speciális fajták termesztésének, a termelési szerkezet átalakításának és az ökológiai gazdálkodásnak a lehetőségeire, utóbbihoz 2023-tól már támogatási program is elérhető lesz.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke az EU ukrajnai háború terheitől való óvást és a Copa-Cogeca aktívabb szerepvállalását szorgalmazza. Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke a termelők adminisztrációs terheinek csökkentésére és a vadkárok ügyében történő gyors megoldásokra hívta fel a figyelmet.

A mezőgazdaság jövőjének alakulása szorosan összefügg az EP-választás eredményével, amint azt Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója is kiemelte. A kormány továbbra is kiáll az agrárium érdekei mellett, és a közelgő EP-választásokon a gazdák érdekeinek képviseletét szorgalmazza az uniós szinten.